marți, 26 aprilie 2016

avantaje tic in educatie



               
           Cateva din avantajele utilizarii noilor tehnologii de formare sunt actualitatea (materiale de calitate, autentice şi de actualitate), flexibilitatea, autonomia elevilor (au posibilitateade a-şi  organizeza singuri propriul procesde învăţare), abordarea diferentiata, facilitarea unui tip de învăţare contextuală
  Aspecte tehnice: Complexitatea este semnalată ca aspect pozitiv. In programele multimedia de limbi străine sunt integrate imagini, secvenţe video, grafice, animaţii, înregistrări audio, etc. care în mod normal apar izolat în cazul altor mijloace de învăţare. Combinarea elementelor audio-vizuale cu textele facilitează trecerea rapidă de la un tip de exerciţiu la altul, fără a fi necesară schimbarea metodei de învătare. De asemenea specificul interactiv este des întalnit în aceste metode de învatare, precum şi atractivitatea. Prin colorit, animaţie, efecte speciale, programele multimedia sunt atractive şi motivante. De asemenea elementele vizuale, sonore, fragmentele de film, personajele animate, conferă atractivitate programelor multimedia şi paginilor web.
   Tehnologia este tot mai folosită în procesele de învatare a limbilor străine fie ca o completare a instruirii, fie ca singurul mijloc de învăţare. Deşi accesul la tehnologie poate prezenta dificultăţi în accesarea programelor de educaţie pentru adulţi şi practicieni, acestea pot fi depăşite .
     Platformele online au progresat considerabil în ultimii ani. Acestea continuă să ofere din ce în ce mai multe aplicaţii utile, la preţuri accesibile şi instrumente pentru învăţarea limbilor străine.      Profesorii care utilizează  aceste tehnologii trebuie să continue să ofere oportunităţi pentru învătare şi  pentru promovarea şi dezvoltarea limbilor străine. Însă este recunoscut faptul că sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la impactul utilizării tehnologiei; având în vedere ritmul rapid de inovaţii în software şi acces la Internet, sunt necesare studii de cercetare  pe termen lung  pentru a înţelege mai multe despre rolul şi impactul folosirii tehnologiei în învăţarea limbii engleze la adulţi.
  Nu putem vorvbi de metode interactive fără să trecemîn revistă instruirea asistată de calculator(IAC). Acesta este o varietate de experienţe didactice care utilizează calculatorul ca suport tehnic şi softulca suport informaţional.
 Integrarea optimă a calculatorului în cadrul lecţiilor este condiţionată de:asigurarea resurselor harware (aparatura tehnică), asigurarea resurselor software (suporturi electromagnetice purtătoare de informaţie).IAC este o modalitate extrem de utilă de prezentare a noilor cunoştinţe, într-o manieră interactivă.Diverse întrebări şi răspunsuri sunt receptate imediat, în acelaşi timp putându-se valorifica feedback-ul.
  În esenţă, IAC creează un mod conversativ de lucru, reuşind să întreţină un dialog intens calculator-elev,elev-calculator, asftel încât achizţia de noţiuni noi să apară ca un produs interactiv bine încheiatC alculatorul, considerat un al treilea actor în demersul didactic,îşi asumă o serie de roluri şi func ţii
 De exemplu, preia din sarcinile profesorului, acestuia din urmă reducându -i-se funcţia dedistribuitor de cuno ş tin ţe.
   Mai mult, calculatorul devine un mijloc de intervenţie directă în organizareasitua ţiilor de învăţare, preluând o serie de sarcini legate de organizarea activităţ ilor de repetiţie, deexersare, de evaluare etc. În acela şi timp însă, calculatorul oferă profesorului disponobilităţ i de timpşidisponibilităţ i de a folosi acest timp ocupându-se de organizarea învăţării, de structurarea conţinuturilor,de ceea ce numim învăţarea învăţării, de stimulare a creativităţii elevilor.


  

tic/comunicare


   Aplicaţiile didactice ale internetului ar putea fi clasificate în mai multe tipuri de comuicare :

* Comunicarea interpersonală, realizată cu ajutorul poştei electronice (email) şi a comunicării directe (chat). Aceasta reuneşte acele aplicaţii pedagogice care favorizează schimburile interpersonale între tineri şi îi determină să cunoască şi să respecte asemănările şi deosebirile culturale, politice, lingvistice din cele mai îndepărtate zone. Se pot organiza întâlniri cu personalităţi, ori forma clase virtuale, prin care studenţii vor avea posibilitatea de a-şi verifica aptitudinile comunicaţionale într-o limbă străină. Profesorii îi vor învăţa pe tineri tehnici de corespondenţă amicală şi oficială specifice limbii străine studiate, ceea ce va conduce la ameliorarea exprimării scrise, la utilizarea informaţiilor pertinente şi corecte, la structurarea ideilor. Tot pentru exprimarea în scris se poate avea în vedere şi mesageria electronică.
* Culegerea de texte autentice în limbi străine. În funcţie de specificul tematicii lecţiei, profesorul va defini în mod clar un subiect care să atragă interesul studenţilor şi expune mai multe tipuri de documente (PDF, articole de presă, eseuri etc.). Studenţii (individual sau în grup) ar avea ca sarcină culegerea documentelor, analizarea şi interpretarea documentelor culese, solicitarea avizului unor cadre didactice specialiste în domeniul respectiv, precum şi redactarea unei lucrări scrise (rezumat, sinteză, comentariu etc.) în limba străină.
* Cercetarea documentară, validarea şi utilizarea resurselor în limbă străină în vederea realizării unei bibliografii pe o temă dată respectând regulile citării documentelor electronice. 
* Publicarea de documente în limbi străine pe Internet implică nu numai o bună cunoaştere a calculatorului, a programelor specifice unei astfel de activităţi ci şi o bună cunoaştere a unei limbi străine. Se poate avea în vedere redactarea une pagini personale în care studentul să se prezinte, să-şi descrie realizările în plan intelectuale şi profesional, domeniile de interes, proiectele. Rolul profesorului este de a-l învăţa pe student tehnicile de structurare, redactare şi prezentare personală în limbă străină. Studenţii vor putea să-şi perfecţioneze cunoştinţele de exprimare scrisă în limbă străină (respectarea stilului jurnalistic specific unei reviste de specialitate, prezentarea convingătoare a informaţiei etc.) prin redactarea unui articol.
* Auto-formarea prin conectarea la situri specializate în manuale virtuale ori teste de verificare a cunoştinţelor de limbi străine.


interneto-mania



        Mijloacele informatice fac parte din cultura noastră, din viaţa noastră de fiecare zi (acasă sau la serviciu). Deşi uniţi într-o reţea planetară, se manifesta  o îngrijorare faţa de riscul izolării sociale a celor care petrec multe ore în faţa calculatorului. Şi totuşi, internetul trebuie privit ca orice alt mijloc de comunicare asemeni celorlalte mijloace moderne de comunicare.

Cand vorbim de noi tehnologii de informare ne referim la internet precum şi orice alte metode de comunicare offline şi online, la diverse programe de eLearning create sau diverse posibilităţi pe care calculatorul ni le dă şi de care ne putem folosi ca şi mijloc de redare a unor informaţii (messenger, Skype, MS Office, produse Apple, tabele, video si audio etc. )
     
        Utilizarea Internetului în procesul de învăţământ, alături de alte instrumente auxiliare, favorizează accesul în timp real la informaţii, schimburile interne şi internaţionale şi oferă noi posibilităţi de învăţare – predare. În acest cadru participă diverse categorii de persoane (elevi, profesori, specialişti în informatică), fiecare având un rol bine determinat.

un test pentru incepatori

NAME__________________________                                                                         DATE_________________________
TEST PAPER
5TH GRADE
1.      Write the plural and translate them:                    (1 punct)
·        Table-
·        Foot-
·        Thief-
·        Potato-
·        Radio-
·        Match-
·        Knife-
·        Child-
·        Fish-
·        Deer-
·        Tooth-
·        Mouse-
2.      Write these sentences in the plural:             (2 puncte)
a.      This boy has one tooth.
b.      A bus is the cheapest way og getting into town.
c.      A wolf is a wild animal that looks like a dog.
3.      Complete with a or an.                  (1 punct)
a)….. wild dog.                   c)…….honest person.        e)……..ice-cream.
b)…..old man.                     d)……..orange.                    f)……..hour.
4.      What’s the time?                       (1 punct)
a.      4:00 è
b.      4:15 è
c.      4:30 è
d.      4:45 è
e.      4:20 è
5.      Write the numbers:                (1 punct)
a.      13-
b.      17-
c.       20-
d.      32-
e.      45-
f.        58-
g.      69-
h.      73-
i.        88-
j.        92-
6.      Choose the correct answer:               (2 puncte)     
1.  Look! He leaves/ is leaving the house.
2. Quiet please! I am writing/ write a test.
3. She usually walks/ is walking to school.
4. But look! Now she is going/ goes by bike.
5. Every Sunday we are going/ go to see my grandparents.
6. He often is going/ goes to the cinema.
7. We are playing/ play Monopoly at the moment.
8. The child rarely cries/ is crying.
9. I am not doing/ don`t do anything at the moment.
10.  Does he watch/ Is he watching news every day?





Image result for desene cu elevi

















·      

marți, 19 aprilie 2016

Conditii si semne ale coruptiei

Condiţiile  care favorizeaza apariţia faptelor de corupţiei în unitățile de învățământ şi semnalele lor externe


Fiind considerata un virus extrem de rezistent al zilelor noastre , coruptia are nevoie de conditii  propice pentru a se naste si dezvolta . La modul general , in categoria conditiilor favorizante  create sau tolerate de catre manageri/sef, putem sa include urmatoarele:
a)      Supraveghere defectuoasa pe linie de serviciu si profesionala;
b)     “incadrarea oarba” fata de angajatii cu vechime si fata de angajatii specializati;
c)      Slabiciunile si tarele comportamentale ale personalului din domeniile cu risc ridicat de coruptie;
d)     Exemplul negative al sefilor in cazul acceptarii unor cadouri sau mici atentii oferite de subordonati;
e)      Neluarea masurilor legale/administrative in situatiile de implicare in fapte de coruptie sau incalcarea normelor etice probate, conduce la incurajarea unui astfel de comportament incorrect;
f)      Solicitari ale sefilor, privind rezolvarea unor problem personale de catre subordonati.
    Conditii favorabile aparitiei actelor de coruptie pot apare in orice situatie , daca exista si stimuli sau factori  compatibili cu  dezvoltarea lor . Astfel , putem identifica  si anumite semnale  externe  ale aparitiei  faptelor  de coruptie : 
 a) standard de viaţă inexplicabil de înalt, stil de viaţă luxos, afişarea mai mult sau mai puţin
ostentativă a unor simboluri menite să reflecte statutul social;

b) contacte personale bătătoare la ochi, între personalul instituţiei şi terţi (de exemplu, invitaţii,
activităţi suplimentare, contracte în calitate de consultanţi sau experţi);

c) rezistenţă inexplicabilă împotriva unei modificări a atribuţiilor sau a unei mutări, mai ales
dacă ea poate fi asociată unei promovări, respectiv unei măriri a salariului;

d) executarea de activităţi suplimentare care nu se regăsesc în fişa postului, fără aprobare şi fără
a informa despre aceasta;

e) apariţia închiderii în sine, modificări bruşte ale comportamentului faţă de colegi şi faţă de
şefi, comportament atipic (existenţa unei situaţii de şantaj sau exercitarea unor presiuni din partea
grupărilor infractoare);

f) apariţia unor probleme sociale (dependenţa de alcool, de droguri sau de jocuri de noroc etc.);

g) dorinţa de a se impune în orice împrejurare prin invocarea contactelor din sfera serviciului şi
din cea privată;

h) solicitarea unor favoruri din partea terţilor (condiţii speciale la cumpărarea unor bunuri,
acceptarea suportării plăţii consumaţiei în restaurante , invitaţii la manifestări private sau de afaceri.);

i) manifestări de generozitate neobişnuită din partea firmelor, sau patronilor (de exemplu
sponsorizare, crearea unor facilităţi la plata serviciilor sau a bunurilor comercializate de acestea).
         În afara acestor semnale  ,  pe care le-am inclus în categoria celor neutre, există atitudini şi comportamente care pot fi clasificate drept caracteristice pentru corupţia în rândul cadrelor didactice şi,de aceea, au fost clasificate ca „semnale de alarmă”.
     Comportamentul angajatului din cadrul sistemului de învăţământ trebuie să fie ireproşabil,
pentru că, dacă există cazuri de comportament deviant, imaginea instituţiei va avea de suferit aceasta putand fi acuzata de acte de coruptie   Pentru a creşte cu adevărat nivelul integrităţii funcţionarilor din subordinea managerilor școlari, trebuie evitate anumite situastii generatoare de conditii favorabile  coruptiei  :
a) - nepunerea în aplicare a principiul „mai mulţi ochi”;
b) - orice conducător al unei instituţii îndeplineşte funcţia de model, deci are o obligaţie de
asistenţă faţă de angajaţii săi, astfel lipsa unei  conduite, dar şi a atenţiei acestuia joacă un rol important în aparitia  corupţiei;
c) – lipsa simtului de raspundere  a tuturor cadrelor didactice implicate in actul educativ , ce trebuie sa aiba ca obiectiv comun un serviciu lipsit de corupţie ,mai ales ca  şefului ar trebui sa ii  revina obligaţia de a-şi prezenta eforturile de combatere a corupţiei şi de a urmări ca toţi subordonaţii să fie conştienţi de acest lucru ;
d -  neexistenta   unei parti prejudiciate, care să depună plângere,  prevenirea depinzand  în mod esenţial de capacitatea managerului de a sesiza starea de pericol, de a dispune cele mai potrivite măsuri pentru fiecare caz şi, nu în ultimul rând, de receptivitatea subordonaţilor;
e) – lipsa fundamentarii unor  standarde manageriale , care să conducă prin exemple, sprijinindu-i pe cei care au un comportament integru , ezitandu - se astfel  în aplicara procedurilor  cu privire la comportamentul incorect ;
f) -  iconsecventa managerului institutiei de invatamant în aplicarea măsurilor (favoritismele), naluarea  în serios a  misiunii sale;
g) – lipsa unei  informari permanente şi a atentiei  la tot ce se întâmplă în structura pe care o conduc (daţi atenţie “bursei zvonurilor”, semnalelor venite atât din interior, cât şi din exterior, de
la comunitate);
h)– inexistaenta  unei  asistenţe sporite pentru noi si vechii  angajaţi,avându-se în vedere pericolele la care se expun.
     Este stiut ca fenomenul coruptiei, sub toate aspectele acesteia, nu poate fi eliminat, dar pot fi luate masuri pentru diminuarea lui, cum ar fi:
 - Sa dea atentie definirii clare a competentelor si, daca este cazul, limitarilor libertatii de decizie;
      - Sa discute limitele delegarii competentelor si limitele libertatii de apreciere privind modalitatile de indeplinire a atributiilor profesionale;
- Sa puna in aplicare princiupiul avizarii de legitimitate asupra tuturor documentelor create;
- Sa formeze echipe, respective grupuri de lucru pentru rezolvarea situatiilor delicate si care ar putea constitui amenintari la adresa integritatii subordonatilor;
 - Sa verifice daca se impune insotirea subordonatilor de catre alti salariati cu ocazia controalelor, cercetarilor la fata locului etc.

                 

Image result for desene cu carti si profesori
Reglementarea clară a unor norme transparente a atribuţiilor tuturor  actorilor implicati in actul educativ sunt în măsură să constituie  premise determinante ale  instituirii unui climat „sănătos” de lucru bazat pe corectitudine şi încredere.

Stories !

                              Image result for desene cu carti si profesori


         Making stories is not that hard as you think !!!!!!!!!!
                 Here some tips for you  : 
 - start describing the setting  ,
 - use  past simple tense  only ,
 - for telling about the weather use past continous tense ,
 -the plan for your story will need some certain steps :
   - the introduction 
   -  the developement 
   - the ending(always describing characters' feelings helps) 

Nivelurile integrarii curriculare

Image result for desene cu carti si profesori   
   Principalele niveluri ale integrării cunoştinţelor sunt:

- Monodisciplinaritatea/ Intradisciplinaritatea
- Multidisciplinaritatea/ Pluridisciplinaritatea
- Interdisciplinaritatea
- Transdisciplinaritatea

 Monodisciplinaritatea este centrată pe obiectele de studiu independente, pe specificitatea acestora. Prin integrare monodisciplinară / intradisciplinară se înţelege ,,acţiunea de a aborda un proiect sau de a rezolva o problemă prin limitarea la datele unei singure probleme”
( Legendre,1993,p 88). Această modalitate de abordare a conţinuturilor oferă agenţilor educaţionali parcurgerea rapidă a unui volum de cunoştinţe, însă, dintr-o singură direcţie.

Multidisciplinaritatea reprezintă un nivel al integrării echivalent cu cel pluridisciplinar. Singura distincţie care se face între aceste două concepte este legată de tipul de discipline care intră în procesul de integrare la acest nivel: pluridisciplinaritatea se referă la corelarea eforturilor unor discipline înrudite, iar multidisciplinaritatea are în vedere punerea împreună a unor discipline care nu sunt neapărat vecine şi cu legături evidente între ele; se referă la situaţia în care o temă aparţinând unui anumit domeniu este supusă analizei din perspectiva mai multor discipline. Această abordare propune predarea conţinuturilor care aparţin unei discipline şcolare prin modalităţi specifice ale fiecărui domeniu şi folosind argumentaţiile altor discipline.

 Interdisciplinaritatea presupune o intersectare a diferitelor arii disciplinare.  Încep să fie ignorate limitele stricte ale disciplinelor, căutându-se teme comune diferitelor obiecte de studiu, care pot duce la realizarea obiectivelor de învăţare de grad mai înalt.
 ( Învăţarea integrată. Fundamente pentru un curriculum transdisciplinar, Editura Polirom, Iaşi, 2008, p.125 )
,,Interdisciplinaritatea poate fi caracterizată prin aprecierea lui Platon despre arta politică: arta ţesutului care nu lasă niciodată să survină divorţul dintre diferitele elemente, urzeşte şi combină mereu informaţiile pentru a face din ele o ţesătură suplă şi foarte restrânsă”.
(Mohammed Allal Sinaceur, 1986).
Interdisciplinaritatea este interacţiunea existentă între două sau mai multe discipline. Accentul se pune pe deprinderi, competenţe, în special pe aşa-numitele higher order thinking skills (abilităţi de gândire mai mari). Pentru formarea acestora se face apel la competenţe diverse de învăţare, sunt implicate eforturi de cercetare şi învăţare prin cooperare.
  Transdisciplinaritatea reprezintă gradul cel mai elevat de integrare a curriculum-ului, mergând deseori până la fuziune.
   Integrarea transdisciplinară a cunoştinţelor specifice diferitelor discipline conduce la emergenţa unor noi câmpuri de investigaţie, la dezvoltarea unor proiecte integrate sau chiar la conceperea unor programe de cercetare. Aceasta înglobează celelalte niveluri ale integrării şi este centrată pe viaţa reală, pe probleme importante, semnificative aşa cum apar ele în context cotidian. Competenţele şi conţinuturile se integrează în jurul unei probleme.
 Abordarea transdisciplinară plasează procesele individuale de învăţare ale elevilor, nevoile, interesele şi caracteristicile acestora, în centrul experienţelor de învăţare.
   Transdisciplinaritatea presupune studierea, explorarea proceselor şi fenomenelor complexe, astfel încât prin coordonarea cercetărilor şi coroborarea rezultatelor acestora să se ajungă la constituirea unor discipline noi. Finalitatea ei este înţelegerea lumii prezente, unul din imperativele sale fiind unitatea cunoaşterii. Transdisciplinaritatea conduce la intensificarea relaţiilor dintre discipline şi la descoperirea unor noi orizonturi ale cunoaşterii.
  Utilizarea la clasă a uneia sau a alteia dintre abordări trebuie să ţină seama de caracterul progresiv al acestora, din punct de vedere al nivelului de integrare şi al demersului de proiectare curriculară, dar şi de scopurile urmărite în procesul de învăţare.


  Indiferent de abordarea adoptată, de nivelul de integrare la care ne situăm şi de posibila predominanţă a unei strategii didactice, trebuie reţinut faptul că, proiectarea integrată a curriculum-ului şi organizarea învăţării, aşa cum decurge de aici, se centrează pe principiul învăţării prin cercetare şi prin descoperire, bazat pe o viziune constructivă şi globală asupra lumii înconjurătoare.

Bibliografie

1.Bocoş, Muşata;Jucan, Dana  - Fundamentele pedagogiei. Teoria şi metodologia   curriculumului. Repere şi instrumente didactice pentru formarea profesorilor,
    Editura  Paralele 45, Piteşti;
2. Bocoş, Muşata   - Teoria şi metodologia curriculumului. Elemente conceptuale şi   metodologice, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2008;
91
1. Apostol, Pavel, Becleanu Iancu, Adela, Dicţionar de filozofie, Editura Politică Bucureşti,1978;
2. Bruner, Jerome S., Procesul educaţiei intelectuale, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1970; 
3. Ciolan, Lucian, Învăţarea integrată. Fundamente pentru un curriculum transdisciplinar, Editura Polirom , Iaşi, 2008;
5. Ciolan, Lucian. (2003). Dincolo de discipline. Ghid pentru învăţarea integrată/cross-curriculară. Centrul educaţiei 2000+, Editura Humanitas Educaţional, Bucureşti, 2003;
6. Cosmovici, Andrei   - Psihologie şcolară, Editura Polirom, 1999;
7. Cristea ,Sorin. Studii de pedagogie generală. - Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică R.A., 2004.
8. Cristea, Sorin. (coord. gen.) Curriculum pedagogic. Vol.I. - Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică R.A., 2006.
9. Cucoş, Constantin (coord.) , Psihopedagogie pentru examenele de definitivare şi grade didactice, Editura Polirom, Iaşi,1998;
10. Cucoş, C.onstantin, Pedagogie, Iaşi, 1996, Editura Polirom;
11. D’Hainaut, Programe de învăţământ şi educaţie permanentă, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,1981;
12. Huszar, Tibor, Morala şi societatea, Editura Politică, Bucureşti, 1967;
13. Gusdorf, Georges, Trecutul, prezentul şi viitorul cercetării interdisciplinare. în Interdisciplinaritatea şi ştiinţele umane. Idei contemporane, Editura Politică, Bucureşti, 1986;
14. Mohamed Allal Sinaceur, Interdisciplinaritatea şi ştiinţele umane, Editura Politică, Bucureşti, 1986;
15. Maior, Aurel, Popa, Doina, Matematică distractivă, clasa a III-a, Editura Aramis, Bucureşti, 2003; 
16. Manolescu, Marin, Curriculum pentru învăţământul primar şi preşcolar. Teorie şi practică, Editura Credis, Universitatea din Bucureşti, 2004;
17. Nicolesco, Basarab, Transdisciplinaritatea, Editura Polirom, Iaşi, 2001;
18. Păsăilă, Vasile, Didactica istoriei pentru învatamantul primar, Editura Credis, Bucureşti, 2005;
19. Păun, Ştefan, Didactica istoriei, Editura Cartea Universitară, Bucureşti, 2000;

Modele de integrare curriculară

Literatura de specialitate oferă o serie de modele de organizare şi monitorizare a curriculum-ului integrat: .
a) Modelul integrării ramificate
- elementul central al acestui model este tema studiată, iar detalierea experienţelor de învăţare se face, la un prim nivel, pe domeniile de activitate prevăzute în programă. La un al doilea nivel de proiectare sunt considerate experienţele de formare, pe diversele dimensiuni psiho
fizice individuale: intelectuală, afectivă, socială, fizică. Având învedere finalităţile stabilite pentru aceste două nivele, cadrul didactic alege conţinuturile ce se înscriu în sfera temei centrale şi care pot contribui la atingerea finalităţilor . 
b)Modelul integrării liniare (modelul hibridării)
- în acest model, integrarea curriculară seface în jurul unei finalităţi de transfer, de tipul "dezvoltarea comportamentului social". Prin complexitatea lor şi prin specificul integrat, aceste finalităţi se pot constitui ca (sub)domenii independente. Acest model al proiectării este aplicabil pentru finalităţile urmărite pentru perioade mai îndelulgate de timp şi este foarte potrivit pentru proiectarea intervenţiei educaţionalediferenţiate şi individualizate cu scopuri recuperatorii sau de dezvoltare.
c) Modelul integrării secvenţiale
 -în acest model, cunoştinţele de aceeaşi sferă ideatică sunt predate în proximitate temporală
Deși abordarea lor se face distinct, propunătorul facilitează transferul achiziţiilor învăţate de la un domeniu la altul, prin comentariile, trimiterile, întrebările,sarcinile de lucru formulate. Proiectarea pe teme, o cerinţă de actualitate în învăţământul şcolar ilustrează cel mai adesea acest model de integrare curriculară .
d)Modelul curriculumului infuzionat
- specificul acestui model constă în studierea unor teme diverse din perspectiva unui centru de interes care poate fi temporar (de exemplu: o finalitate complexă, precum înţelegerea
conceptului de transformare reversibile / ireversibile, relaţia timp-transformare etc.), analiza structurilor şi compararea structurilor naturale cu cele create de om) sau permanent ( exemplu: studierea unei discipline opţionale utilizând o limbă străină ,educarea caracterului, conţinutul fiind parcurs în limba engleză)
e)Modelul integrării în reţea
 -este soluţia de integrare pe care o propune metoda proiectelor de investigare-acţiune. Pornind de la subiectul proiectului, copiii optează pentru o reţea de teme şi resurse de studiu corelate cu tema centrală. Domeniul central şi cele corelate ale proiectului sunt ele însele teme
transdisciplinare şi vor fi abordate ca atare. Neajunsul acestui model este faptul că aplicarea lui poate crea riscul multiplicării tematicii proiectului peste posibilităţile de monitorizare a
rezolvării ei.

 Proiectarea după modelul integrării în reţea impune cel puţin două nivele de planificare:
- constituirea unei hărţi tematice în care, pornindu-se de la tema centrală, sunt identificate subtemele ce vor fi parcurse şi desfăşurarea pe categorii şi tipuri de activităţi .
f)Modelul polarizării
-implică stabilirea unui nou domeniu de cunoaştere (eventual opţional) în jurul căruia, pentru realizarea unor odiective specifice, sunt polarizate segmente din alte discipline. Un exemplu în acest sens îl poate constitui tema "Personaje îndrăgite din poveşti" în care dezvoltarea
deprinderilor de comunicare şi alte finalităţi se îndeplinesc prin exploatarea conţinutului
poveştilor din perspectiva mai multor categorii de activităţi prevăzute în planul de învăţământ.  Procesul instructiv-educativ desfăşurat în școala îi permite fiecărui profesor
să pună în valoare experienţa didactică prin activităţi educative cu caracter integrat şi cu o abordare complexă a conţinuturilor.
  Prin abordarea activităţilor în manieră integrată, profesorul organizează învăţarea ca un regizor, un moderator, ajutându-i pe copii să înţeleagă,să accepte şi să stimuleze opinii personale, emoţii, sentimente şi să fie parteneri în învăţare.Se impune, aşadar ca procesul educaţional să fie creativ, interdisciplinar, complex şi să-istimuleze pe copii în vederea asimilării informaţiilor.
    În activităţile integrate o idee transcede graniţele diferitelor domenii de cunoaştere şi organizeazăcunoaşterea în funcţie de noua perspectivă, respectând tema de interes.
  Abordarea realităţii se face printr-un demers global, graniţele dintre categoriile şi tipurile de activităţi dispar, se contopesc într-un scenariu unitar şi de cele mai multe ori ciclic, în care tema este abordată cu mijloacele diferitelor ştiinţe.
  Evident, conţinuturile propuse au un subiect comun, care urmează a fi investigat şi elucidat în urma parcurgerii acestora şi a realizării obiectivelor prestabilite.Această tendinţă în managementul curricular la nivelul învăţământului primar ,dar si gimnazial , prefigurează patru mari direcţii de schimbare dintre care cea mai importanta este diversificarea strategiilor de predare-învăţare-evaluare cu accent deosebit pe utilizarea metodelor activ-participative care încurajează plasarea copilului în situaţia de a explora şi de a deveni independent. Utilizarea acestor metode are implicaţii la nivel micropedagogic, întrucât sprijină activitatea instructiv-educativă.
   Copiii au niveluri şi ritmuri de dezvoltare diferite, precum şi stiluri de învăţare diferite . Profesorul organizeaza si desfasoara activitati integrate generate de subiecte  stabile  planificate pentru tot timpul anului. Aceste activitati pot fi desfasurate integrat dupa 
  scenariu   elaborat de acesta , ce incepe cu intalnirea de grup, initiata in fiecare zi si care se poate realiza sub forma unei povestiri, a intalnirii cu un personaj, a vizitei unei persoane adulte, prezenta unui animal, o intamplare traita sau imaginata, un eveniment social sau eveniment special petrecut in familie. Acesta  ii orenteaza pe copii sa opteze pentru diverse centre care  ofera  posibilitatea  alegerii  domeniilor  de  invatare  si  a  materialelor .             
   Varietatea acestora incurajeaza  copii sa manifeste, sa observe, sa gandeasca, sa-si exprime ideile, sa interpreteze date, sa faca predictii.Ei  isi asuma responsabilitati si roluri in mocrogrupul din care fac parte, participand la jocuri de rol interesante, initiate la sugestia celor din jur sau create chiar de ei.La completarea scenariului ne pot fi de un real folos vizitele, plimbarile, intalnirile cuspecialisti etc.
   Tematica este aleasa incat prin activitatile integrate sa se inlesneasca contactul cu lumea inconjuratoare.
  Activităţile integrate au multiple implicaţii la nivel micropedagogic, întrucât prin intermediul realizării acestora copilul învaţă lucrând, personalitatea sa se dezvoltă într-un mediu
democratic, iar creativitatea sa este lăsată să se manifeste în toate domeniile. De asemenea, dacă activităţile integrate sunt bine organizate, în sensul că au un subiect comun şi urmăresc aceleaşi obiective, copiii care beneficiază de predarea integrată a conţinuturilor înregistrează  progrese la nivelul proceselor psihice.
  Abordarea integrată a conţinuturilor le oferă copiilor posibilitatea de a analiza realitatea cu care intră în contact din mai multe perspective. Realizarea activităţilor integrate implică o provocare şi pentru profesor , întrucât el este cel care proiectează scenariul activităţii, cel care pregăteşte o diversitate de materiale pe care copiii le vor ultiliza în cadrul activităţii. De asemenea, mediul educaţional trebuie organizat astfel încât să le permită copiilor accesul   la toate materialele de care au nevoie.
  Profesorul  trebuie să aleagă teme sugestive, care să aibă un subiect comun şi să formuleze  obiective care să ghideze întreaga activitate.
  Predarea integrată favorizează comunicarea, necesită utilizarea strategiilor moderne de lucru şi implicit a metodelor interactive, permite o mai bună socializare, alternează elementele de mişcare cu solicitări intelectuale, elementele de joc de rol  cu cele de învăţare. Activităţile integrate sunt centrate pe copil şi-i oferă acestuia libertatea de exprimare la centrele de interes, favorizează învăţarea de tip experimental.
  Desigur că există şi dezavantaje ale activităţilor integrate, cum ar fi:
- necesitatea unor activităţi pe domenii, mai ales pentru predarea conceptelor;
- necesitatea unor materiale didactice diverse, care uneori sunt insuficiente;
- numărul mare de copii la grupă;
- timpul fizic redus pentru  pregătirea  şi  reamenajarea  spaţiului  educaţional;
- lipsa de interes a părinţilor la solicitările profesorilor, în ceea ce priveşte implicarea efectivă a acestora în realizarea activităţilor.
  Pentru a micsora numarul acestor dezavantaje cadrele didactice ar trebui să fie implicate mai mult în realizarea documentelor curriculare întrucât ele cunosc cel mai bine dificultăţile întâlnite în aplicarea noului curriculum şi în realizarea activităţilor integrate, precum şi nevoile reale ale elevilor lor .
   Pe parcurs ce ştiinţa capătă o dezvoltare din ce în ce mai uimitoare, societatea este cea care trebuie să lupte pentru adaptare la nou. Astfel, ea beneficiază de o ştiinţă măreaţă, dar se confruntă încă, cu unele schimbări semnificative la care adaptarea nu pare a fi chiar atât de uşoară. Progresul cunoaşterii este unul evident în societate, în general şi în educaţie în special, iar elementul definitoriu al acestuia este evidenţiat prin promovarea unui curriculum integrat .
     Pierre Derone vorbeşte, în lucrarea sa intitualată “Inventica”, despre “nou” şi-l vede ca apărând totdeauna din ceva vechi: Noul- cerinţa fundamentală a creaţiei de orice fel- apare totdeauna din vechi, din cunoscut; el izvorăşte din examinarea minuţioasă a realităţii externe şi dintr-o muncă stăruitoare, creatoare.”
( Verone, Pierre, Inventica, Ed. Albatros, Bucureşti,1983,)
 Argumentele în favoarea predării integrate sunt multiple. Se poate pleca de la un simplu plan ce vizează anumite cunoştinţe şi să se ajungă într-unul al profunzimii şi trăiniciei cunoştinţelor care se pot dobândi în cadrul unei astfel de predări. Într-o astfel de abordare, plusul calitativ este evident: cei care învaţă identifică mai uşor relaţiile dintre idei şi concepte, dintre temele abordate în şcoală şi cele din afara ei.
 Un alt argument se poate identifica în sfera cunoaşterii, unde baza integrată conduce la o mai rapidă reactivare a informaţiilor. În planul relaţiilor interpersonale, activitatea integrată încurajează comunicarea şi rezolvarea sarcinilor de lucru prin cooperare. Prin această nouă abordare, elevii devin mai angajaţi şi mai responsabili în procesul învăţării (activitatea integrată promovează atitudini pozitive), iar cadrul didactic devine un „facilitator”, mai mult decât o sursă de informaţii.
Abordarea integrată a curriculum-ului implică abilitatea metodologică a cadrelor didactice pentru integrarea curriculară, realizarea unei coordonări corecte între temele abordate din perspectiva integrată şi temele abordate clasic, stabilirea modalităţilor de evaluare a performanţelor individuale, mai ales în situaţia învăţării prin cooperare, acomodarea corectă a proiectelor şi abordării pe teme într-o schemă orară coerentă.
   Această abordare transformă învăţarea într-o manieră cât mai firească, naturală pe de o parte şi, pe de altă parte, conduce la o învăţare conform unei structuri riguroase, care reprezintă o extremă ce trebuie să coexiste în curriculum-ul integrat, iar parametrii structurii curriculare integrate pot fi: conceptele transmise, deprinderile, abilităţile formate şi aplicaţiile realizate. Accentul pe formarea unor competenţe, atitudini, valori transversale şi transferabile, utile pentru dezvoltarea personală şi socială a elevilor .
 Niveluri ale integrării curriculare
Integrarea conţinuturilor vizează stabilirea de relaţii strânse, convergente între elemente precum: concepte, abilităţi, valori aparţinând disciplinelor şcolare distincte. Prin integrare se înţelege acţiunea de a face să inter-relaţioneze diverse conţinuturi pentru a construi un tot armonios.
Integrarea conţinuturilor presupune stabilirea unor relaţii strânse, convergente între concepte, abilităţi şi valori aparţinând disciplinelor şcolare distincte (De Landsheere, 1992).
   Principalele niveluri ale integrării cunoştinţelor sunt:
- Monodisciplinaritatea/ Intradisciplinaritatea
- Multidisciplinaritatea/ Pluridisciplinaritatea
- Interdisciplinaritatea
- Transdisciplinaritatea

 Monodisciplinaritatea este centrată pe obiectele de studiu independente, pe specificitatea acestora. Prin integrare monodisciplinară / intradisciplinară se înţelege ,,acţiunea de a aborda un proiect sau de a rezolva o problemă prin limitarea la datele unei singure probleme”
( Legendre,1993,p 88). Această modalitate de abordare a conţinuturilor oferă agenţilor educaţionali parcurgerea rapidă a unui volum de cunoştinţe, însă, dintr-o singură direcţie.
 Multidisciplinaritatea reprezintă un nivel al integrării echivalent cu cel pluridisciplinar. Singura distincţie care se face între aceste două concepte este legată de tipul de discipline care intră în procesul de integrare la acest nivel: pluridisciplinaritatea se referă la corelarea eforturilor unor discipline înrudite, iar multidisciplinaritatea are în vedere punerea împreună a unor discipline care nu sunt neapărat vecine şi cu legături evidente între ele; se referă la situaţia în care o temă aparţinând unui anumit domeniu este supusă analizei din perspectiva mai multor discipline. Această abordare propune predarea conţinuturilor care aparţin unei discipline şcolare prin modalităţi specifice ale fiecărui domeniu şi folosind argumentaţiile altor discipline.
 Interdisciplinaritatea presupune o intersectare a diferitelor arii disciplinare.  Încep să fie ignorate limitele stricte ale disciplinelor, căutându-se teme comune diferitelor obiecte de studiu, care pot duce la realizarea obiectivelor de învăţare de grad mai înalt.
 ( Învăţarea integrată. Fundamente pentru un curriculum transdisciplinar, Editura Polirom, Iaşi, 2008, p.125 )
,,Interdisciplinaritatea poate fi caracterizată prin aprecierea lui Platon despre arta politică: arta ţesutului care nu lasă niciodată să survină divorţul dintre diferitele elemente, urzeşte şi combină mereu informaţiile pentru a face din ele o ţesătură suplă şi foarte restrânsă”.
(Mohammed Allal Sinaceur, 1986).
Interdisciplinaritatea este interacţiunea existentă între două sau mai multe discipline. Accentul se pune pe deprinderi, competenţe, în special pe aşa-numitele higher order thinking skills (abilităţi de gândire mai mari). Pentru formarea acestora se face apel la competenţe diverse de învăţare, sunt implicate eforturi de cercetare şi învăţare prin cooperare.
  Transdisciplinaritatea reprezintă gradul cel mai elevat de integrare a curriculum-ului, mergând deseori până la fuziune.
   Integrarea transdisciplinară a cunoştinţelor specifice diferitelor discipline conduce la emergenţa unor noi câmpuri de investigaţie, la dezvoltarea unor proiecte integrate sau chiar la conceperea unor programe de cercetare. Aceasta înglobează celelalte niveluri ale integrării şi este centrată pe viaţa reală, pe probleme importante, semnificative aşa cum apar ele în context cotidian. Competenţele şi conţinuturile se integrează în jurul unei probleme.
 Abordarea transdisciplinară plasează procesele individuale de învăţare ale elevilor, nevoile, interesele şi caracteristicile acestora, în centrul experienţelor de învăţare.
   Transdisciplinaritatea presupune studierea, explorarea proceselor şi fenomenelor complexe, astfel încât prin coordonarea cercetărilor şi coroborarea rezultatelor acestora să se ajungă la constituirea unor discipline noi. Finalitatea ei este înţelegerea lumii prezente, unul din imperativele sale fiind unitatea cunoaşterii. Transdisciplinaritatea conduce la intensificarea relaţiilor dintre discipline şi la descoperirea unor noi orizonturi ale cunoaşterii.
  Utilizarea la clasă a uneia sau a alteia dintre abordări trebuie să ţină seama de caracterul progresiv al acestora, din punct de vedere al nivelului de integrare şi al demersului de proiectare curriculară, dar şi de scopurile urmărite în procesul de învăţare.


  Indiferent de abordarea adoptată, de nivelul de integrare la care ne situăm şi de posibila predominanţă a unei strategii didactice, trebuie reţinut faptul că, proiectarea integrată a curriculum-ului şi organizarea învăţării, aşa cum decurge de aici, se centrează pe principiul învăţării prin cercetare şi prin descoperire, bazat pe o viziune constructivă şi globală asupra lumii înconjurătoare.

Continuare

Bibliografie

1.Bocoş, Muşata;Jucan, Dana  - Fundamentele pedagogiei. Teoria şi metodologia   curriculumului. Repere şi instrumente didactice pentru formarea profesorilor,
    Editura  Paralele 45, Piteşti;
2. Bocoş, Muşata   - Teoria şi metodologia curriculumului. Elemente conceptuale şi   metodologice, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2008;
91
1. Apostol, Pavel, Becleanu Iancu, Adela, Dicţionar de filozofie, Editura Politică Bucureşti,1978;
2. Bruner, Jerome S., Procesul educaţiei intelectuale, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1970; 
3. Ciolan, Lucian, Învăţarea integrată. Fundamente pentru un curriculum transdisciplinar, Editura Polirom , Iaşi, 2008;
5. Ciolan, Lucian. (2003). Dincolo de discipline. Ghid pentru învăţarea integrată/cross-curriculară. Centrul educaţiei 2000+, Editura Humanitas Educaţional, Bucureşti, 2003;
6. Cosmovici, Andrei   - Psihologie şcolară, Editura Polirom, 1999;
7. Cristea ,Sorin. Studii de pedagogie generală. - Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică R.A., 2004.
8. Cristea, Sorin. (coord. gen.) Curriculum pedagogic. Vol.I. - Bucureşti: Editura Didactică şi Pedagogică R.A., 2006.
9. Cucoş, Constantin (coord.) , Psihopedagogie pentru examenele de definitivare şi grade didactice, Editura Polirom, Iaşi,1998;
10. Cucoş, C.onstantin, Pedagogie, Iaşi, 1996, Editura Polirom;
11. D’Hainaut, Programe de învăţământ şi educaţie permanentă, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti,1981;
12. Huszar, Tibor, Morala şi societatea, Editura Politică, Bucureşti, 1967;
13. Gusdorf, Georges, Trecutul, prezentul şi viitorul cercetării interdisciplinare. în Interdisciplinaritatea şi ştiinţele umane. Idei contemporane, Editura Politică, Bucureşti, 1986;
14. Mohamed Allal Sinaceur, Interdisciplinaritatea şi ştiinţele umane, Editura Politică, Bucureşti, 1986;
15. Maior, Aurel, Popa, Doina, Matematică distractivă, clasa a III-a, Editura Aramis, Bucureşti, 2003; 
16. Manolescu, Marin, Curriculum pentru învăţământul primar şi preşcolar. Teorie şi practică, Editura Credis, Universitatea din Bucureşti, 2004;
17. Nicolesco, Basarab, Transdisciplinaritatea, Editura Polirom, Iaşi, 2001;
18. Păsăilă, Vasile, Didactica istoriei pentru învatamantul primar, Editura Credis, Bucureşti, 2005;
19. Păun, Ştefan, Didactica istoriei, Editura Cartea Universitară, Bucureşti, 2000;



Organizarea integrată

        

        
         Modalităţi frecvente de integrare a disciplinelor: 


        Pentru viziunea curriculară, predarea integrată este abordată nu doar la nivelul organizării cunoştinţelor, ci şi la cel al transmiterii şi asimilării lor; de aceea se cer proiectate cadre de interferenţă între curriculum şcolar şi cel extraşcolar (nonformal) sau se impune constituirea unui parteneriat şcoală-comunitate.
  
  1.Polarizarea cunoştinţelor pe centre de interese nu pe teme generale; cu integrarea cunoştinţelor în jurul unui pol ştiinţific (scheme conceptuale, metode de investigaţii statistice, natural ştiinţifice), în jurul unui pol practic (aplicaţii în contexte vocaţionale, familiale, de grup social) şi în jurul unui pol personal (formarea şi evoluţia conştiinţei formale, a imaginii de sine, a afectivităţii etc.).
    2.Integrarea cunoştinţelor prin lecţie (constituie un ansamblu flexibil de lecţii, fiecare fiind concepută printr-o schemă integrativă de tipul: noţiunile esenţiale ale domeniului abordat, metode specifice de investigare, manifestări ale fenomenelor implicate, consecinţe şi variante de soluţionare sau optimizare).
     3.Integrarea cunoştinţelor în jurul unor activităţi fundamentale (construcţie, producţie, cercetare, creaţie artistică etc.) .
 
 Câteva recomandări metodologice 

• diversificarea situaţiilor de învăţare: sarcini de învăţare variate, strategii, metode şi mijloace diverse de organizare a activităţilor didactice, valorificarea diferitelor medii de învăţare- formal, nonformal, informal, şcolar/extraşcolar;

 • asumarea de noi roluri de către profesori şi elevi: pentru a creşte implicarea elevilor şi eficacitatea învăţării, profesorul poate organiza unele situaţii de învăţare în care să le atribuie acestora roluri noi, asumându-şi în acelaşi timp roluri de mediator, moderator sau facilitator al desfăşurării activităţilor;

• utilizarea metodelor interactive de învăţare şi a tehnologiei moderne (de ex. tabla multi-touch): acestea au capacitatea de a stimula lucrul în grup, învăţarea prin colaborare, schimbul de informaţii între elevi, explorarea de posibilităţi şi evaluarea imlicaţiilor etc.; aceste tipuri de sarcini şi modalităţile asociate de organizare a instruirii conduc şi la crearea unui climat de învăţare plăcut, bazat pe respect reciproc, pe valori democratice, facilitând nu doar dezvoltarea cognitivă, ci şi pe cea socio-morală;

• valorificarea experienţei elevilor, dobândită în contexte formale sau nonformale de educaţie: acest principiu este cu atât mai relevant cu cât tematica propusă nu este complet nouă pentru elevi; fiecare dintre ei a auzit, a citit, a aflat din diferite surse sau de la diferite materii de studiu anterioare despre principalele teme abordate.
  În acest context, experienţa personală va constitui un reper important în organizarea activităţilor educaţionale, pentru ca acestea să aibă legătură cu viaţa de zi-cu-zi şi să fie relevante. Conţinuturile propuse sunt un punct de legătură între ceea ce elevii ştiu deja şi ceea ce ar trebui să mai ştie sau să gândească astfel încât să abordeze complex şi unitar un anumit fenomen;

• utilizarea metodei proiectului: toate temele din programă pot fi abordate prin această metodă care stimulează implicarea elevilor şi învăţarea prin cooperare, lucrul individual, dar şi lucrul în grup, distribuirea sarcinilor şi asumarea de responsabilităţi, completarea activităţilor din clasă cu activităţi în afara clasei.
    Această metodă este foarte adecvată tematicii propuse, întrucât combină diferite alte metode sau tehnici precum documentarea sau investigaţia, facilitând astfel transferul de cunoştinţe şi dezvoltarea competenţelor transversale.

Constatările şi experimentele în domeniu recomandă integrarea predării ştiinţelor ca un fel de principiu natural al învăţării.
    Curriculum integrat  a cunoscut o extensie relativ rapidă, în primul rând datorită faptului că răspunde unor preocupări privind natura ştiinţei. Acesta  se dovedeşte a fi o soluţie pentru o mai bună corelare a ştiinţei cu societatea, cultura, tehnologia.
În învăţământul modern este tot mai evidentă necesitatea instruirii integrate printr-o  strategie modernă de organizare şi desfăşurare a conţinuturilor,  care s-ă îmbrăţişeaze metode de predare-învăţare a cunoştinţelor îmbinând diverse domenii .
   Abordarea realităţii prin astfel de activităţi se face printr-un demers global, graniţele dintre categoriile şi tipurile de activităţi didactice dispar, se contopesc într-un scenariu unitar în care tema se lasă investigată cu mijloacele diferitelor ştiinţe, conţinuturile având subiect comun.       
  Reusita predarii integrate a continuturilor in scoala tine in mare masura de gradul de structurare a continutului proiectat, intr-o viziune unitara, tintind anumite finalitati. Invatarea
intr-o maniera cat mai fireasca, naturala pe de-o parte si, pe de alta parte, invatarea conform  unei structuri riguroase sunt extreme care trebuie sa coexiste in curriculum-ul integrat.
   De retinut este faptul ca scolarii trebuie sa invete intr-o maniera integrata, fiecare etapa de dezvoltare fiind strans legata de cealalta. Activitatile integrate sunt oportune in acest sens, prin ele aducandu-se un plus de lejeritate si mai multa coerenta procesului de predare-invatare, punand accent deosebit pe comunicare ( joc de rol) ca metoda de baza a acestui proces.
 Activitatea integrata se dovedeste a fi o solutie pentru o mai buna corelare a activitatilor de invatare cu viata societatii, cultura si tehnologia didactica .


   Integrarea  continuturilor scolare este o necesitate si un deziderat . Strategiile de predare –invatare integrata , precum si nivelurile la care acestea se realizeaza sunt conditionate de o multitudine de factori de natura obiectiva si subiectiva . Aceste modelitati de integrare au avantaje ,dar si dezavantaje . In dorinta noastra de a fi moderni ,de a inova practica scolara, trebuie prudenta, deoarece echilibrul dintre extreme (diferentiere pe disciplinevs integrare totala ) se pare ca este solutia cea mai eficienta .
                                                                                    Continuare